Obuka u Ministarstvu finansija o upravljačkoj odgovornosti i upravljanju rizicima u oblasti elementarnih nepogoda

21. Februar 2020.

Beograd, februar 2020. godine – U Ministarstvu finansija je tokom februara održana jednodnevna obuka na temu „Upravljačka odgovornost i finansijsko upravljanje i kontrola: Upravljanje rizikom, na praktičnom primeru elementarnih nepogoda” organizovana u saradnji Sektora - Centralne jedinice za harmonizaciju Ministarstva finansija i Tvining projekta „Podrška daljem razvoju interne finansijske kontrole u javnom sektoru (PIFC)”, koji finansira Evropska unija. Na samom početku radionice, učesnicima su se obratili gđa Spomenka Vircburger, pomoćnik ministra i rukovodilac Sektora – Centralna jedinica za harmonizaciju i g. Fabijen Deker, stalni savetnik za tvining.

Predavači tokom obuke su bili g. Dominik Otberg, šef kancelarije za Zapadni Balkan, iz Francuske razvojne agencije i g. Gijom Buveron, ekspert iz oblasti smanjenja rizika od katastrofa, takođe iz Francuske razvojne agencije (AFD).

Tokom radionice su se razmatrala pitanja procene rizika iz oblasti elementarnih nepogoda i ukazalo se na neophodnost zajedničkog rada različitih aktera u ovoj oblasti. Ova obuka je takođe bila i prilika da se prisutni dodatno upoznaju sa aktivnostima Francuske agencije za razvoj i njihovim tekućim i budućim aktivnostima u Srbiji. Obuci su prisustvovali, pored lica iz Ministarstva finansija, i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede i JVP „Srbijavode".

PIFC projekat koji finansira EU i sufinansira Republika Srbija će i dalje ulagati napore u dovođenju stručnjaka iz zemalja članica Evropske unije i podržavati razmenu znanja i iskustava između srpskih kolega i međunarodnih eksperata.